Monday, February 09, 2009

The Wild East - A Vad Kelet

Hungary is generally a pretty safe place to live. There is crime here, but mostly non-violent crime, like tax-evasion. One Hungarian friend of mine put it this way: In the west, tax evasion is a serious crime. Here it is a hobby!

If you read the newspaper headlines, it is clear how quiet life is here in the "vidék" (every part of Hungary outside of Budapest). I used to read the Eger newspaper almost every day, and the headlines always made me crack up - stuff like: "Really hairy baby born in Eger hospital" and "Chinese store robbed in village."
These headlines made it obvious that there just wasn't much going on in Eger or the rest of Heves county.

But every now and then Hungary does feel a bit like the Wild West East - last week was one of these times.
  • Last Thursday an Eger post office got robbed at gunpoint in broad daylight.
  • At the same time, another post office in Haláp - near Debrecen - got robbed.
  • That same day a bank in Kecskemét was also robbed; this being the 3rd armed robbery in a Kecskemét in recent days.
  • Saturday night Marian Cozma, a Romanian handball star who played in the Hungarian handball league, was stabbed to death outside of a bar in Veszprém. 2 of his teammates were also hospitalized with injuries.
We've had a few things happen to us in our time here - but nothing major. Probably in many places this kind of stuff would be commonplace and not such big news. From that perspective, this isn't a such a bad place to live!

Magyarország általában egy elég biztonságos hely, szerintem. Van bűnözés, de az általában nem erőszakos bűnözés - pl. adócsalás. Egy magyar barátom így magyarázta ezt nekem: Nyugaton, az adócsalás egy komoly bűncselekmény. Itt viszont hobby!

Hogy ha az ember megnézi a hírlapok főcimeit, akkor világos, hogy mennyire csendes és nyugodt a vidéki élet. Régebben majdnem minden nap olvastam a Heves Megyei Hírlapot, és mindig nagyon viccesnek találtam a főcimeket: "Nagyon szőrös kisbaba született az egri korházban" "Egy falusi kínai boltot kirabolták."
Ezektől a főcimektől, egyértelmű, hogy nem túl sok minden történik Egerben vagy Heves megyében.

Viszont, időnként egy kicsit olyan mint ha a Vad Nyugaton Keleten lennénk. A múlt hét ilyen volt.
  • Csütörtökön, az egri Almagyar utcai postát fegyvérrel rabolták ki fényesnappal.
  • Majdnem pont egy időben, egy másik postát rabolták ki Halápon - Debrecen közelében.
  • Az nap, Kecskeméten, fegyvérrel rabolták ki egy takarék szövetkezetet. Ez volt a harmadik ilyen rablás Kecskeméten, rövid idő leforgása alatt.
  • Szombaton, Veszprémben, egy szorakozóhely előtt, szíven szúrták Marian Cozmát, a román válogatott kézilabdás, aki a magyar ligában játszott. 2 csapattársa is korházba került sérülések miatt.
Velünk is előfordult egy két dolog az itt tartozkodásunk alatt - de semmi komoly. Igazából, sok helyen, minden napos az ilyen dolog, és nem olyan nagy hír. Ilyen szempontból nem is olyan rossz itt lakni!

No comments:

Post a Comment