Wednesday, April 01, 2009

Nerd Fact


Rosemary often says that my brain is full of "nerd facts" - silly facts that I bring up in sentences which begin like: "Did you know that..."

Here's the nerd fact for the day: Hungary is one of only 4 countries in the world that use the date format of yyyy/mm/dd. The only other countries that format their dates this way are Lithuania, China and Mongolia. This is interesting, because the main theories about the origin of the Hungarian people is that they are an eastern people group, with closer relations to Mongols than to the Slavic and Germanic peoples around them.

Another interesting thing is that the United States and its territories are the only places where the dating format is exclusively: mm/dd/yyyy - Canada and Kenya also use this format, but they use others as well.
Maybe we should conclude that this proves that Canadians and Kenyans actually descend from the USA.

Here's the map - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Date.png

13 comments:

  1. I always like this nerd fact: It is impossible to lick your elbow.


    Did you try it?

    ReplyDelete
  2. I shall prove you wrong!

    ReplyDelete
  3. an interesting video about our origin. dont have to agree with it...but i think there is a lot of truth in this theory .
    http://www.youtube.com/watch?v=H4GMCvTF5pg

    ReplyDelete
  4. ebben is vannak érdekes idézetek
    http://www.youtube.com/watch?v=ocHPR34ckbA&feature=related

    ReplyDelete
  5. Ilyesmit már hallottam, de én még nem vagyok róla meggyőzödve.
    Szeretném hallani Ági véleményét erről, mint magyar szakos.

    ReplyDelete
  6. én azt tanultam és el is hiszem, hogy volt finn-ugor kapcsolat! de amíg, és amikor idejöttünk, sokféle nép megfordult körülöttünk (török, szláv, német, orosz, meg ki tudja, még kik...), tőlük sok cuccot, szót átvettünk. gondolom, a dátum is ilyen lehet, de erről így konkrétan nem tanultunk. a nyelv furcsa dolog... érdekes, de érthetetlen, legtöbbször logikátlan... (pl. nákolás, nyelvhelyesség...). sokáig vita volt, hogy a magyar nyelv keleti eredetű, azért, mert hasonlóak. de nem a hasonlóság számít, hanem a rendszerszerű különbségek. pl. a finn nyelvben majdnem minden k, ami nálunk h: hal - kala; majdnem minden t, ami nálunk z: ház - kota... sok tekintetben ezek a szavak az ősmagyar szavainkat őrzik.

    ReplyDelete
  7. Én nem tudok véleményt alkotni, mert nincs elegendő ismeretem és szakértelmem, viszont a videókat érdekesnek tartom, ezért ajánlottam őket :o))

    ReplyDelete
  8. Köszi Ági!
    Nekem úgy tűnik, hogy a finn-ugor elmélet nem magyarellenes összeesküvések miatt jött létre, hanem tanulmányok miatt.
    Még egy gondolat - lehet hogy a hungaristáknak azért is nehéz elfogadni a finn-ugor eredetét a magyar népnek, mert akkor az azt jelenti, hogy Jézus nem lehetett magyar!

    ReplyDelete
  9. ??? he?! mi van?! jézus magyar volt? akkor a többi a bibliafordítás, és a magyar az eredeti? de akkor ádám és éva is magyar volt, nem?! ja, akkor ezért van magyar nevük!
    én magyar vagyok, nem túrista! magyar szalámi, nem túrista! szerintem a hungaristák 90%-át nem érdekli magyarország, inkább csak a divat meg a hőbörgés... bocs a 10%-nak! aki igazán magyar, az nem a zászlót lengeti, hanem józsef attila meg ady endre könyvét és mást is olvasott már életében nem csak a pál utcai fiúkat, meg az egri csillagok első fejezetét, amiben vicuska meg gergő fürdik... és kívülről tudja a himnusz és a szózat első versszakát, és tudja, melyiket ki zenésítette meg. és legalább egy festőt is ismer. a magyarság-tudat vagy bármilyen más nemzeti tudat a művészetben van jelen. aki ezt semmibe veszi, az nem nacionalista, csak a cirkusz miatt van benne. ez a véleményem...

    ReplyDelete
  10. Lollypopka - Köszönöm a videókat. Tényleg érdekesek voltak.

    Ági - Még nem hallottad azt, hogy a nacionalisták közül, néhányan azt állitják, hogy Jézus magyar volt? Érthető, hogy miért próbálják ezt elhitetni, mivel elfogadhatatlan számukra, hogy a magyar embernek egy zsidó származású megváltója legyen.
    Amúgy, valaki egyszer megkérdezte tőlem, hogy nem-e magyarok voltak az korai keresztények, hiszen a Biblia magyarul van írva, és tök mindennapi magyar nevei voltak, pl János, Pál, Péter, Barnabás... :)

    ReplyDelete
  11. és azt tudtad, hogy volt két nagyon híres írónk: verne gyula és sékszpír vilmos?... :) a 2. vicc, de az 1.az halál komoly! sokáig így hívták szegényt minálunk...

    ReplyDelete
  12. Igen, hallottam már Gyula bácsiról. De, azt is megértem, hogy miért - nem akartak nyiltan jóváhagyni egy franciát!
    Kovács Vilmos szinészúrról is hallottam (Will Smith):)

    ReplyDelete
  13. jaj, ne égessél már...

    ReplyDelete