Wednesday, September 02, 2009

Slovak Language Act

There is more and more tension between Hungary and Slovakia these days.
In addition to what happened last week - yesterday Slovakia passed a new language act, which "fines anyone misusing the Slovak language and limits the use of the Hungarian language in public." (Source)
Slovakia is being criticized for this law by many, even within the European Union, whereas the Slovak government claims that the law is being misrepresented and misunderstood. Here's the critics' view and the Slovak response.
I'm like Rodney King - I wish we could all just get along :)
Maranatha!

Egyre több feszültség van Magyarország és Szlovákia között manapság.
Azon felül, hogy mi történt a múlt héten, tegnap vezették be az új nyelvtörvényt, ami "bírságot követel azoktól akik helytelenül használják a szlovák nyelvet, és korlátozza a magyar nyelv nyilvánosságban való használatát." (Forrás)
Sokan kritizálják a szlovák kormányt e-miatt, meg az EU-n belül is, miközben a szlovák kormány azt állítja, hogy ezt a törvényt félreértik és média hamisan írja le.
Itt a kritika nézete és a szlovák válasz
Én olyan vagyok mint Rodney King - azt kivánom, hogy mindenki kijöjjön a másikkal :)
Maranatha! (Jöjj el, Uram!)

4 comments:

  1. Anonymous9:22 AM

    Szia! Tényleg érdemes megnézni a blogodat. Engem is felháborít ez a törvény! Azon csodálkozom, hogy az EU is szemethuny ezen a dolgon. Pedig ha mi más kisebbséget elnyomnánk az országban( most nem csak a romákról van szó van más kisebbség is az országban) akkor minket már keményen büntetnének. Úgy látszik, hogy ebben a világban minden megengethető. Szeretném ha enyhülne ez a feszültség és imádkozom azért, hogy ne legyen ez a nyelvtörvény beiktatva.
    Little John

    ReplyDelete
  2. A szlovákok részéről amúgy azt mondják, hogy ez az törvény azért kell, hogy a nem-szlovák beszélő kisebbségek ne legyenek elszigetelve az országban - hogy ne legyen elválasztás a képnép között, hanem egység, és ha nyilvános beszédeket tartanak magyarul, például, akkor a szlovák lakosság nem érti meg, és nem vehet részt abban. Tehát - így megérthető. Remélem, hogy tényleg ilyen jó szándékből vezették be ezt a törvényt.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:15 AM

    De én azt hallottam hogy később büntetés jár azoknak a magyaroknak akik mégis magyarul beszélnek. Ezt az origón olvashatod : http://www.origo.hu/nagyvilag/20090630-szigoritotta-a-nyelvtorvenyt-a-szlovak-parlament.html
    Szerintem ez nem jó! Az olyan mint ha mi megbüntetnénk azokat akik kisebbségben élnek hazánkban azért mert nem magyarul beszélnek. Ez itt a gond!!
    Little John

    ReplyDelete
  4. De nem az van, ha valaki beszél magyarul az utcán, akkor bírságot kap, hanem ha például, valaki tart beszédet a fő téren, és nincs szolvák fordítás, akkor kap bírságot, azért mert akkor nem támogatja az egységet a két egy országban elő nép között.
    Amúgy magyarországon is van egy olyan nyelvtörvény, hogy egy üzlet neve vagy kiírása nem lehet CSAK idegen nyelven, hanem magyarul is kell, hogy legyen. Például, ahol jelentős kisebbség van, mint Répáshután, nem írhatják ki az óvodát csak szlovákul, hanem magyarul is ki kell írni mellette.
    Szerintem a magyar média egy kicsit csavarja ezt az egészet...

    ReplyDelete